Web Analytics Made Easy - Statcounter

پروفسور محمود منشی پوری معتقد است که اختلاف بین کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس جایگاه و نفوذ ایران را در منطقه ارتقا داده و آمریکا قدرت حل این بحران را ندارد.

خبرگزاری مهر- گروه بین الملل: قرار است یک نشست میان مقامات کشورهای حوزه خلیج فارس و قطر و آمریکا در ماه می در کمپ دیوید با هدف حل و فصل بحران میان آنها برگزار شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

شیخ «تمیم بن حمد آل ثانی» امیر قطر در ماه می بنا به دعوت «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا به واشنگتن سفر خواهد کرد. هم زمان «محمد بن سلمان» ولیعهد عربستان و «محمد بن زاید» ولیعهد ابوظبی نیز به آمریکا سفر می کنند و قرار است نشستی میان آنها در کمپ دیوید برگزار شود.

پیشتر «رکس تیلرسون» وزیر خارجه آمریکا اعلام کرده بود که پیامدهای منفی بحران منطقه خلیج فارس تنها به کشورهای عربی منحصر نشده و آمریکا را نیز دربرگرفته است.

لازم به ذکر است که چهار کشور عربستان، امارات، بحرین و مصر، از چند ماه گذشته قطر را به حمایت از تروریسم متهم کرده و روابط دیپلماتیک خود را با این کشور به کلی قطع کرده‌اند.

«پروفسور محمود منشی پوری» استاد روابط بین الملل دانشگاه کالیفرنیا برکلی در خصوص نشست ماه می و حل اختلاف میان کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس گفت: ایالات متحده آمریکا و قطر از دهه ۱۹۷۰ تاکنون دارای روابط اقتصادی و سیاسی قوی با یکدیگر بوده اند. به ندرت روابط همکاری قوی آنها در پی تحولات منطقه ای و داخلی تضعیف شده است.

وی افزود: در ۳۰ ژانویه ۲۰۱۸، وزیر دفاع امریکا «جیمز متیس» و وزیر امور خارجه «رکس تیلرسون» در کنار همتایان قطری خود از همکاری بیشتر میان دو کشور حمایت کردند. در اینجا یک سوال کلیدی مطرح می شود: اهمیت نشست قطر در ماه می  را چگونه باید سنجید؟ آیا مذاکرات استراتژیک میان قطر و امریکا در راستای حل اختلاف بین اعضای شورای همکاری خلیج فارس آغاز می شود؟ یا آیا این سیاست جدیدی است که هدف از آن کاهش قدرت بازیگران منطقه ای یعنی ایران و ترکیه با توجه به جنگ سوریه است؟

وی در پاسخ به سوالات خود گفت: از آنجایی که انشعاب بین کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس ریشه اقتصادی و ژئوپلیتیکی داشته و کمتر ریشه ایدئولوژیکی دارد، بسیار بعید است که چنین اختلافاتی به زودی حل شوند.

استاد دانشگاه سانفرانسیسکو در ادامه یادآور شد: من می توانم با صراحت بگویم که آمریکا نه تمایل دارد و نه می تواند اختلاف بین کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس را حل کند.

وی در ادامه یادآور شد: اختلاف بین قطر و عربستان اختلاف و انشعابات درون کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس را تشدید کرده و از این اختلاف کشورهای ایران و ترکیه نفع بسیار برده اند. روابط کشورهای ایران و ترکیه با قطر بعد از ایجاد اختلاف آن با عربستان بسیار عمیق شده است. این اختلاف قطر را در موضع قویتری نسبت به جاه طلبی های سه کشور حاشیه خلیج فارس (امارات، کویت و بحرین) قرار داده است. سه کشوری که تابع رهبری عربستان بوده و خواهان تنبیه کردن قطر به علت حمایت غیر طبیعی آن از قیام های بهار عربی و روابط سیاسی و اقتصادی با ایران هستند.

استاد دانشگاه برکلی در ادامه افزود: اقدامات قطر در منطقه جهت حمایت از حقوق کارگران مهاجر و نقش میانجی آن در برخی اختلافات کلیدی منطقه ای (لبنان، افغانستان و فلسطین) به طور واضح وضعیت موجود عربستان و موضع گیری های ضد انقلابی آن را نمایان ساخته است. در همین حال، پایگاه هوایی العدید در دوحه، بزرگترین پایگاه هوایی در منطقه با یازده هزار پرسنل، یک امتیاز چانه زنی خوب به قطر نسبت به دیگر کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس داده است.

منشی پوری در خصوص دلایل برگزاری گفتگوی استراتژیک قطر با امریکا گفت: اولین و مهمترین دلیل، موقعیت رو به رشد ایران به عنوان یک قدرت مهم منطقه ای است که قدرت و نفوذ آن بعد از ایجاد اختلاف بین کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس افزایش یافته است. روابط سیاسی و تجاری دوحه با تهران بعد از این اختلاف بیشتر شده و نفوذ ایران هم در سطح داخلی و هم در سطح منطقه ای افزایش یافته و می یابد.

وی تصریح کرد: دومین دلیل نفع ترکیه از این اختلاف است. حتی ترکیه از این اختلاف نفع برده و روابط خود را با قطر عمیق تر کرده است. حمایت ترکیه از قطر با دخالت نظامی ترکیه در سوریه همراه شده است.

استاد دانشگاه کالیفرنیا برکلی در ادامه یادآور شد: عملیات شاخه زیتون ترکیه در سوریه و حمله آن به شهر عفرین، پایگاه اصلی کردها در شمال سوریه، شاهدی از گسترش قدرت نظامی ترکیه علیه (YPG) است. (YPG) انشعابی از حزب کارگران کردستان (PKK) است، حزبی که خواهان تشکیل حکومت خودگردان کردستان بوده و جهت رسیدن به خواسته خود دهها سال است که با آنکارا در حال جنگ است. این واقعیت می تواند پاسخ این سوال باشد که چرا ترکیه همیشه مبارزه علیه کردها را نسبت به جنگ علیه داعش در اولویت قرار داده است؟

منشی پوری در ادامه گفت: دخالت نظامی اخیر ترکیه در عفرین – ظاهرا با توافق روسیه – یک جبهه جدیدی در جنگ داخلی سوریه ایجاد نموده و تنش های موجود میان انکارا و واشنگتن را تشدید کرده است. با توجه به انتخابات پارلمانی و ریاست جمهوری ترکیه در سال ۲۰۱۹، اردوغان به خوبی آگاه است که اتخاذ موضع سختگیرانه در سوریه و حمایت قاطع از قطر، احتمالا موضع انتخاباتی او را قویتر  خواهند کرد.

وی افزود: سرانجام همکاری قطر با امریکا و دیگر کشورهای منطقه جهت مقابله با عملیات تروریستی انجام شده توسط داعش و القاعده برای ارائه برنامه های ضد تروریستی حال و آینده در منطقه توسط امریکا و متحدانش بسیار مهم است. نقش محوری قطر در ایجاد تهدیدات تروریستی علیه واشنگتن و دیگر کشورهای اروپایی افزایش یافته است.

استاد دانشگاه کالیفرنیا در پایان گفت: با در نظر گرفتن اهمیت مبارزه با تروریسم، نباید از این واقعیت غافل شد که گفتگوی استراتژیک آمریکا و قطر اساسا طراحی شده تا فشار امریکا بر دوحه جهت هماهنگ کردن سیاست خارجی خود با امریکا  افزایش یافته و آنکارا و تهران در یک خندق قرار گیرند. گفتگوهای استراتژیک تقریبا همیشه قدم فراتر از توافقات تجاری کوتاه مدت است و این گفتگو نیز متفاوت از بقیه نیست.

منبع: مهر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۷۲۲۶۹۱۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پیام امیرعبداللهیان به مناسبت «روز ملی خلیج فارس»

حسین امیرعبداللهیان، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران به مناسبت «روز ملی خلیج فارس» در پیامی بر اهمیت این آبراه به لحاظ تاریخی، راهبردی و ژئوپلیتیک تاکید کرد. - اخبار بین الملل -

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم، وزیر امور خارجه امروز دوشنبه با صدور این پیام خلیج‌ فارس را پهنه‌ای مواصلاتی میان اروپا، آفریقا، آسیای جنوبی و جنوب شرقی و از نظر راهبردی، بخشی از یک نظام ارتباطی مهم جهانی دانست که اقیانوس اطلس، دریای مدیترانه، دریای سرخ و اقیانوس هند را در بر دارد.

وی ضمن تبریک این روز افزود: خلیج فارس نامی جاودانه و میراثی جهانیست. در تاریخ ایران دهم اردیبهشت روزی است که یادآور از خودگذشتگی‌های مردمانی دلاور که با مجاهدت خود، پایان اشغال و استعمار پرتغالی بر سواحل جنوبی را پس از سال‌ها رقم زدند.

ادامه پیام وزیر امور خارجه به شرح زیر است:

«خلیج‌فارس پهنه بی‌نظیر مواصلاتی میان اروپا، آفریقا، آسیای جنوبی و جنوب شرقی است و از نظر راهبردی، بخشی از یک نظام ارتباطی مهم جهانی می‌باشد که اقیانوس اطلس، دریای مدیترانه، دریای سرخ و اقیانوس هند را در بر دارد. اهمیت خلیج فارس در ابعاد تاریخی، تمدنی، جغرافیایی، فرهنگی و از جهات گوناگون اقتصادی، سیاسی، حمل‌ونقل، انرژی و ژئوپلیتیک از توضیح و تکرار بی‌نیاز است. به همین دلیل است که اهمیت این پهنه آبی در سراسر جهان بسیار قابل توجه است.

در نگاه و باور جمهوری اسلامی ایران، امنیت مقوله‌ای پیچیده، متکثر، چند بعدی و تفکیک ناپذیراست که صرفاً با همکاری دست جمعی و از طریق تقویت پیوندها و ایجاد سازوکارهای سیاسی، اقتصادی و اجتماعی محقق خواهد شد. در همین راستا معتقدیم امنیت خلیج فارس فقط با مشارکت تمامی کشورهای ساحلی تامین خواهد شد و در این مسیر، استثناء و تجاهل نسبت به هیچ کدام از کشورها پذیرفته نیست و جمهوری اسلامی ایران در زمینه ارائه پیشنهاد و ابتکار در این حوزه‌ها، همواره پیش‌قدم بوده است.

جمهوری اسلامی ایران با توجه به ارزش‌ها و پیوندهای مشترک با مردم منطقه همواره در کلیه زمینه‌ها از پدیده‌های زیست محیطی و گردشگری گرفته تا امنیت نظامی و روابط اقتصادی آماده همکاری و در اختیار قرار دادن ظرفیت‌ها و مزیت‌های خود در مسیر توسعه پایدار خلیج فارس بوده است. مایلم مجددا تاکید کنم کشورمان با برخورداری از ظرفیت‌های گسترده خدادادی و کسب پیشرفت‌های گسترده در عرصه‌های مختلف، آمادگی دارد تا این دستاوردها را در خدمت به صلح، ثبات، توسعه و پیشرفت منطقه و ارزش‌های مشترک دیرپای آن قرار دهد.

امیرعبداللهیان: خلیج فارس بخش مهمی از هویت انکار‌ناپذیر ایران و منطقه است

هرچند نام خلیج فارس با ایران و ایرانی عجین شده اما درعین حال خلیج فارس محملی برای همسایگان ابدی و خانه‌ای برای همه ملت‌های پیرامون آن است. از همین رو، دولت سیزدهم در راستای سیاست خارجی متوازن، دیپلماسی پویا و تعامل هوشمند و نصب‌العین قرار دادن سه اصل عزت، حکمت و مصلحت، بازتعریف و بازتنظیم روابط با همسایگان را مد نظر قرار داد و نه در شعار بلکه در عمل نشان داد که مجدانه به دنبال تبدیل خلیج فارس به گرانیگاه سیاست همسایگی و صلح و ثبات در منطقه از راه تعامل و گفتگو بین دو ساحل این گستره آبی است.

حضار گرانقدر؛ یک ویژگی مهم که وجه شناسه امروز برای خلیج‌فارس به شمار می‌رود، روحیه مبارزاتی ساحل‌نشینان سلحشور آن است که اشغال و حضور بیگانگان را برنمی‌تابند. بخش اعظم نابسامانی‌های موجود در خلیج فارس به واسطه دخالت و حضور قدرت‌های خارجی در منطقه بوده که درک سطحی، برداشتی نادرست و منفعت محور از تحولات آن دارند. دخالت و نقش‌آفرینی کشورهای فرامنطقه‌ای نه تنها موجب ثبات و امنیت مردمان این دیار نشد، بلکه مسیر همکاری‌های مسالمت‌آمیز را به مواجهه و واگرایی سوق داد.

در حالیکه آمریکا و غرب به دنبال فروش تسلیحات بیشتر و متنوع‌تر به کشورهای منطقه هستند، جمهوری اسلامی ایران با اتکاء به نفس، عقلانیت سیاسی، رفتار مسولانه و روابطی مودت‌آمیز به دنبال اتصال جنوب این پهنه تاریخی به آسیای میانه، قفقاز و دریای سیاه بوده تا منافع همه ملت‌های منطقه را مورد توجه قرار دهد. ایران، به عنوان یک کنشگر بزرگ و توانمند، با تکیه بر ظرفیت‌های عظیم خود و ایمان به توانمندی‌های نهفته در خلیج فارس و داشته‌های کشورهای این حوزه، برای کمک به پیشرفت و تعالی ملل مسلمان منطقه اطمینان کامل دارد. فراموش نکنیم ما با همه تمایزها و تفاوت‌های فرهنگی، زبانی، نژادی، مذهبی و فکری قرنهاست در کنار یکدیگر زیست مشترک داشته‌ایم و به یقین برای نسل‌های آینده نیز باید سرنوشتی مشترک توام با همزیستی مسالمت‌آمیز و همبستگی اجتماعی را به ودیعه بگذاریم.

واکنش امیرعبداللهیان به بیانیه روسیه و شورای همکاری خلیج فارس درباره جزایر سه‌گانه ایران

اینک با درک و مطالعه این تجربه، جمهوری اسلامی ایران بر آن است تا در مشورت و همکاری با همسایگان خود یک الگوی بومی برای ثبات و امنیت منطقه استراتژیک غرب آسیا را پیشنهاد کند. در این خصوص وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران آمادگی آن را دارد تا در همفکری و جلب نظرات سازنده مراکز مطالعاتی و اندیشمندان صاحب نام کشورهای منطقه، نگرش مفهومی مورد نظر را غنا بخشد.

امروز در حالی نام جاودان خلیج فارس را گرامی می‌داریم که تحولات مهمی در اطراف ما به ویژه  در شامات که ارتباط تاریخی با خلیج فارس دارد در جریان است. قطعا دفاع از فلسطین و فروکاستن از آتش افروزی رژیم صهیونیستی تاثیرات مثبتی در منطقه مهم و حساس خلیج فارس نیز خواهد داشت.

در مقام وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران، امید آن دارم خلیج فارس همواره امن، با ثبات و پر رونق محیطی برای آرامش مردمان شمال و جنوبش باشد. 

باور دارم این همایش با حضور و مشارکت فعالانه همه صاحب نظران و اندیشمندان و با ارائه بحث‌های مستدل و تبادل نظر همه جانبه به اهداف والای خود که همانا تقویت منافع ملی و هویت فرهنگی و تاریخی ایران و صیانت از آن  است، دست خواهد یافت.

در پایان از همه دست اندرکاران این مراسم بخصوص محققان و اساتید گرانقدر که در پاسداشت این روز بزرگ همت گماشته‌اند سپاسگزاری می‌کنم.»

انتهای پیام/

 

دیگر خبرها

  • نیاز شورای همکاری خلیج فارس به تهران برای تحقق چشم‌انداز جدید خود
  • امنیت خلیج فارس با مشارکت کشورهای ساحلی تامین می‌شود
  • پیام امیرعبداللهیان به مناسبت «روز ملی خلیج فارس»
  • بزرگداشت روز ملی خلیج فارس در واقع تکریم هویت ملی ایرانیان است
  • درخواست آمریکا : سیستم مشترک دفاع هوایی کشورهای عربی مقابل ایران
  • وزیر امور خارجه: امنیت خلیج فارس فقط با مشارکت کشورهای ساحلی تأمین می‌شود
  • امیرعبداللهیان: امنیت خلیج فارس فقط با مشارکت کشورهای ساحلی تامین می‌شود
  • امیرعبداللهیان: امنیت خلیج فارس با مشارکت تمامی کشورهای ساحلی تامین می‌شود
  • تنگسیری: آمریکایی‌ها دیگر جایی در خلیج فارس ندارند + فیلم
  • ایران به توسعه اقتصادی مبتنی بر منافع کشورهای منطقه اهتمام دارد