Web Analytics Made Easy - Statcounter

خبرگزاری مهر، سرویس بین الملل- فاطمه محمدی پور: « سعد الکعبی»، وزیر انرژی قطر اخیرا در یک کنفرانس مطبوعاتی اعلام کرد قطر تا ژانویه سال ۲۰۱۹ از سازمان کشورهای صادرکننده نفت اوپک خارج می‌شود. تصمیم برای خروج از اوپک پس از بازبینی راه‌های پررنگ شدن نقش بین‌المللی قطر و طرح ریزی استراتژی بلندمدت این کشور گرفته شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

قطر با این تصمیم به بیش از نیم قرن عضویت خود در اوپک پایان می‌دهد.

گرچه مقامات قطری اعلام کردند که این تصمیم کاملا فنی بوده و در دائره تحلیل های سیاسی نمی گنجد اما مشخص است که خروج قطر از اوپک در سایه ادامه دار شدن بحران دوحه و کشورهای عربی حوزه خلیج فارس از یک سو و حرف و حدیث‌ها در خصوص احتمال خروج قطر از شورای همکاری خلیج فارس از سوی دیگر ثابت می کند که هدف دوحه از کنار گذاشتن این سازمانها چیز دیگری است.

در این راستا خبرنگار مهر گفتگویی با دکتر «احسان یاری»  رئیس مرکز مطالعات راهبردی خلیج فارس و استادیار روابط بین الملل دانشگاه شیراز تنظیم نموده که در ادامه می آید.

*بعد از خروج از اوپک قطر درصدد است تا از شورای همکاری خلیج فارس نیز خارج شود. آیا این امر محقق می شود و اگر جواب مثبت است دلایل خروج قطر چیست؟

دلیل خروج قطر از اوپک را می توان از بعد فنی، منابع اندک نفتی آن و تلاش برای تمرکز بر صادرات گاز و بهره گیری از فرصت تحریم های ایران در بهره برداری حداکثری از میادین مشترک دانست.

از بعد سیاسی نیز می توان به تنش با عربستان و نشان دادن اعتراض به تک روی های این کشور در قبال تصمیمات اوپک اشاره کرد. هر چند مشکلات قطر با برخی اعضای شورای همکاری خلیج فارس، به خصوص عربستان سعودی و امارات، احتمال خروج قطر از این شورا را تقویت می کند، اما مواضع عمان و کویت و نیز بی میلی ایالات متحده امریکا به تضعیف شورا در برابر ایران، این احتمال را تضعیف می کند.

*در حال حاضر بریتانیا در بازگشت گسترده مجدد به منطقه خلیج فارس قرار است پایگاهی نظامی دائم در عمان تاسیس کند. همچنین در کویت نیز مقرر است پایگاهی دایر شود. دلایل بازگشت مجدد بریتانیا به خلیج فارس چیست؟

علت حضور مجدد بریتانیا در خلیج فارس را می توان به هماهنگی با آمریکا، که یگان های نظامی دریایی خود را بر مهار چین و روسیه متمرکز ساخته و با استقرار بیشتر در خاور دور امکان حضور حداکثری در خلیج فارس را از دست داده است، نسبت داد.

علاوه بر پر کردن خلا آمریکا، حمایت نظامی از رژیم های منطقه همچون بحرین، در مقابل چالش های داخلی و رقیب خارجی (ایران) می تواند منافع سرشار اقتصادی به بار آورده و سرمایه های کلان این شیخ نشین ها را به اقتصاد بریتانیا سرازیر کند.

*ایران معتقد است نیروهای خارجی باید از خلیج فارس خارج شوند. چه مکانیسمهایی می تواند به اعتمادآفرینی نزد کشورهای حاشیه خلیج فارس منجر شود و آنها را به این احساس برساند که تهدیدی برای یکدیگر نیستند؟

با توجه به وجود معمای دیرینه امنیت میان ایران و کشورهای شورای همکاری خلیج فارس، به دلایلی چون شکاف هویتی (قومی-زبانی-مذهبی)، سطح بالای مناقشه و تضاد منافع در سیاست خارجی، تقابل نظام های سیاسی و تفاوت عمیق خوانش فقه سیاسی و البته رقابت اقتصادی، به نظر نمی رسد تلاش در اطمینان سازی چندان مقرون توفیق باشد؛ به خصوص با شرایط کنونی سطح کلان سیاست بین الملل و تلاش ایالات متحده و متحدان غربی آن در مهار ایران توسط همسایگان جنوبی آن.

تجارب گذشته نیز گزاره یادشده را تایید می نمایند. نزدیکی اخیر کشورهای شورا به رژیم صهیونیستی و حرکت به سوی عادی سازی روابط با آن هم باید مورد ملاحظه قرار گیرد. اما اگر به هر روی تمایلی به صرف هزینه و تلاش در این زمینه باشد، شاید با تمرکز بر غیرامنیتی کردن برخی وجوه روابط، به ویژه سطوح تجاری و اقتصادی و نیز تعریف مسئولیت های مشترک نظامی در تامین امنیت خلیج فارس بتوان تاحدودی به پیش رفت.

*در حال حاضر بحث تشکیل ناتوی عربی است. آیا این ائتلاف نظامی شکل می گیرد؟

تشکیل موثر ناتوی عربی با توجه به اختلافات اعضای احتمالی، عدم وضوح آینده سیاسی حاکمان فعلی در برخی کشورها چون عربستان سعودی، تلاش برخی کشورها چون کویت و عمان برای دوری از جنگ و تنش، فقدان اجماع بر رهبری عربستان یا مصر و اختلافات تاریخی آن دو در رهبری جهان عرب و سطح کلی توانایی های نظامی اعضا، متصور نیست و در صورت ایجاد چنین سازمانی هم به نظر نمی رسد کارایی مد نظر آمریکا در تقابل با ایران را داشته باشد.

کد خبر 4485858

منبع: مهر

کلیدواژه: اوپک ایران بریتانیا عربستان سعودی قطر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۲۱۱۰۹۶۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ببینید/ مروری بر نقشه‌های تاریخی و مشهور جهان که نام خلیج فارس بر تارک‌شان می‌درخشد

دهم اردیبهشت در تقویم ایران به عنوان «روز ملی خلیج فارس» نام‌گذاری شده است؛ روزی که خلیج همیشه فارس از اشغال متجاوزان پرتغالی‌ خارج شد.

به گزارش ایسنا، به رغم وجود اسناد و نقشه‌های تاریخی معتبر در خصوص ایرانی بودن این خلیج در سال‌های اخیر برخی کشورهای عربی در صدد برآمدند تا با استفاده از کلماتی چون «خلیج عربی» نام این خلیج را تحریف کنند؛ تلاش‌های نافرجامی که همگی به یک سرنوشت مشترک یعنی شکست ختم شدند.

به این منظور ویدیویی در فضای مجازی منتشر شده که مروری است بر نقشه‌های تاریخی و مشهور جهان که نام خلیج فارس بر تارک‌شان می‌درخشد. این ویدیو را مشاهده کنید:

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • طرح بلینکن برای احیای ناتوی عربی
  • رسول جعفریان: مبدع اصطلاح کذایی خلیج عربی جمال عبدالناصر نبود/ نوشته‌ی داخل عبای بحرینی برملا می‌کند
  • عربستان برای حمایت از اسرائیل ائتلاف عربی تشکیل می‌دهد
  • رژه شناورهای نظامی ایران در سواحل خلیج فارس
  • ببینید/ مروری بر نقشه‌های تاریخی و مشهور جهان که نام خلیج فارس بر تارک‌شان می‌درخشد
  • درخواست آمریکا : سیستم مشترک دفاع هوایی کشورهای عربی مقابل ایران
  • جعل نام خلیج‌فارس کار انگلیسی‌هاست
  • یک‌روز برای خلیج همیشه فارس
  • پسوند آبی ها عوض می شود؛ استقلالِ خلیج فارس برابر تیم های عربی!
  • پسوند آبی‌ها عوض می‌شود؛ استقلالِ خلیج فارس برابر تیم‌های عربی!